Arno Kantelberg, u kent hem wel: hoofdredacteur van het helaas opgeheven Esquire.
Altijd origineel en onberispelijk gekleed.
Het sartoriaal geweten van mannelijk Nederland.
De stijlpastoor die resideert in Amsterdam.
De levensgenieter voor wie het leven begint vanaf 5 sterren.
Deze Arno Kantelberg dus, schreef een boek over Eindhoven.
“Het Wonder van Eindhoven”.
Waarom hij? We kunnen van Eindhoven veel zeggen, maar de catwalks van Parijs, Milaan en New York zul je er niet vinden.
Nou, omdat de verfijnde smaak van Arno zijn oorsprong kent in zuidoost Brabant. In Gimmert (Gemert, NL) nog wel waar hij opgevoed werd door zijn te vroeg weduwe geworden moeder die de bijstandseindjes aan elkaar moest zien te knopen. Daar hield hij een werklust, waardering voor luxe en supporterschap van PSV aan over.
Waarmee Arno’s levensloop ook een mooie parallel vertoont met het Wonder van Eindhoven.
Van pastoor naar Philips.
Van boerengat naar Brainport.
Van stille armoe naar slimste regio.
Voor mij, als getogen Eindhovenaar en inmiddels ‘aanjager’ voor de Brainport, een feest om te lezen.
Van de toevallige keuze van de familie Philips voor Eindhoven (de grond in Breda was al gekocht, toen ze getipt werden dat er in Eindhoven een fabriek leegstond en dus niet nog gebouwd hoefde worden).
Tot de verhalen over de Elvis-bende die mijn ouders mij nooit wilde vertellen (niet zo gek nu ik weet dat de veroordeelde bendeleider aan hetzelfde plein woonde als mijn grootouders).
Voor wie met de regio minder bekend is, geeft het een mooie historische verklaring waarom de Brainport nu ook weer zo succesvol is. Waarom het nu de best draaiende motor van de hele Nederlandse economie is.
Waarom het ook goed mogelijk moet zijn, aangepast aan de lokale cultuur van andere regio’s, dit succes en de Brainport-mentaliteit ook elders in Nederland wortel te laten schieten.
Waarom de “Philips-samenleving” waar bedrijven en samenleving hand in hand groeien (ik hield daar ooit deze toespraak over) niet een regionale uitzondering hoeft te zijn, maar een economisch model waar we Nederland breed welvarend en duurzaam mee kunnen maken.
Is er dan niets aan te merken op dit boek? Zeker wel, er is een heel erg groot probleem met dit boek.
Het is niet meer te krijgen.
Daarom, uitgeverij Podium en hooggeëerde stijlpastoor: maak er een ebook van en maak het weer beschikbaar voor een groot publiek.
Dan kunnen we ons allemaal verwonderen over het Wonder van Eindhoven.