Klaas Dijkhoff, wie is dat ook alweer?

Hij heeft als gemeenteraadslid een hoop gedaan voor zijn stad Breda. Hij maakte de VVD daar in 2010 direct de grootste partij. En dat terwijl hij tegelijkertijd in Den Haag de Tweede Kamer in ging. In 2013 was dat niet meer te combineren en koos hij voor Den Haag. Voor zijn werk dan, want privé is Klaas met geen tien paarden Brabant uit te krijgen.

In Den Haag is hij behoorlijk aan de bak gegaan. Eerst als Kamerlid, met belangrijke portefeuilles als terrorisme, politie, en cybersecurity. Sexy portefeuilles ook, kennelijk, want in 2011 sleepte hij zelfs de titel van Meest Sexy Politicus, uitgegeven door Cosmopolitan, binnen!

Van staatssecretaris tot De Slimste Mens

Na vijf jaar Kamerlidmaatschap in Den Haag werd Klaas staatssecretaris. Midden in de vluchtelingencrisis was het zijn taak om te zorgen voor voldoende noodopvang. Het leverde hem in 2015 de titel van politicus van het jaar op, zo vond de parlementaire pers. Als staatssecretaris hield hij zich naast asiel en migratie onder meer bezig met cybersecurity, gevangenissen en het tbs systeem.

Aansluitend mocht Klaas maar liefst drie weken minister van Defensie zijn. Maar wel drie weken waarin hij de cao rond kreeg, waar al jaren aan werd gewerkt.

Daarna keerde hij terug naar de Tweede Kamer om fractievoorzitter te worden en de maar liefst 146 000 mensen te vertegenwoordigen die op hem persoonlijk gestemd hadden. Hij loste politieke problemen op door met creatieve oplossingen te komen, sloot deals met andere partijen en gaf leiding aan de grootste fractie. Misschien wel logisch, voor iemand die in 2017 intussen ook ‘De Slimste Mens bleek te zijn.. (om over de Best Geklede Man van datzelfde jaar (Esquire) maar niet te spreken..).

Klaas was campagneleider bij diverse succesvolle verkiezingscampagnes. En in 2018 koos ook het Nederlands publiek hem tot politicus van het jaar en werd hij liberaal van het jaar.

In 2020 won hij de Best Social Award in de categorie ‘beste politicus’. Daarmee was ongeveer iedere denkbare prijs wel binnen ;).

Na de verkiezingen van 2021 gaf hij de pijp aan Maarten (of eigenlijk, aan Sophie en liet de politiek achter zich. Een van de weinige politici die zelf het moment bepaalde dat het tijd was voor iets anders!