Probleem oplossen? Noem het een crisis!

Hou Politici heel, koester ze en geef er vandaag één je stem.

De vier informerende verschillen enorm van elkaar. In historie, in stijl, in programma. Over één onderwerp zijn het ze het in elk geval roerend eens: meer grip op migratie. Minder minder minder mensen erbij elk jaar.

Roep je minder migratie, dan denken we automatisch aan asielzoekers. En dan vooral de groep die wel asiel zoekt, het niet krijgt, maar toch blijft hangen. Zie die nog maar eens weg te krijgen als ze zelf niet meewerken en het land van herkomst doet alsof de neus bloedt. De reden dat dat veel Nederlanders een doorn in het oog is, is logisch: het voelt onrechtvaardig omdat het dat is. Echte vluchtelingen zijn welkom, mensen die doen alsof ze vluchteling zijn en vervolgens door de mand vallen, die zijn geen minuut langer welkom.

Daarnaast willen alle partijen echte vluchtelingen op zich wel helpen en bescherming bieden, maar moet dat allemaal ook fysiek in Nederland? Is opvang in de regio niet logischer? Was dat ook niet het onderliggende beeld van het Vluchtelingenverdrag? Dat landen hun buren helpen als ze in nood zijn?