De intelligentie is kunstmatig, de angst is echt

Wat moeten we met AI?
Ik zal heel eerlijk zijn: ik weet het niet.
Het overkomt me niet vaak, maar ik kom nu niet verder dan dat ik het fascinerend en eng tegelijk vind.

Het gaat nu ook allemaal sneller dan ons brein kan bijhouden. De meningen over AI zijn amper bij te houden, laat staan de ontwikkeling in AI zelf.

Aan de ene kant de nerds die ons voorspellen welke geweldige dingen allemaal mogelijk worden als AI doorbreekt. Aan de andere kant koortsdromen over samenwerkende AI-robots die zich tegen hun schepper keren en de mensheid tot slaaf maken of vernietigen.

Lachen met AI

De media die zich op de massa richt houdt zich ondertussen vooral bezig met ‘geinige AI-dingen’. Een pophit, een nieuw Oasis-album waar de ‘zanger’ enthousiast over is, algoritmische parfum, een winnaar die zijn prijs teruggeeft omdat zijn foto AI-gegenereerd bleek en een AI-Vermeer die in het Mauritshuis op de plek van het origineel mag hangen.

Superlollig allemaal. Ondertussen ook walgelijke AI-uitglijders zoals een ‘interview’ met Michael Schumacher in de categorie ‘lachen met verlamden’ en een Snapchat AI-vriendje dat beweert een mens te zijn en echte fysieke afspraakjes maakt met jonge tieners.

Wil je verder lezen? Het hele artikel staat op Substack.

AI Angst, Angst voor kunstmatige intelligentie