True Pricing bij de Appie

Gratis bestaat niet

Als ik jou iets gratis geef (zoals een proeflidmaatschap op de betaalde variant van mijn substack), dan moet voor wat je krijgt net zo hard gewerkt worden als wanneer je ervoor betaalt.

Je kunt wel iets gratis krijgen doordat een ander de kosten op zich neemt. Zo lang die ander dat vrijwillig doet, is dat prima. Heel aardig zelfs. Als iemand daartoe gedwongen wordt, is het foute boel. Daar zijn gelukkig wetten voor om ons daartegen te beschermen. Verbod op slavernij, verbod op kinderarbeid, verplicht minimumloon etc.
Maar wat nou als degene die het betaalt het niet doorheeft? Of zelfs nog geboren moet worden?

Hoe brengen we sociale kosten in rekening? Hoe brengen we schade aan onze leefomgeving in rekening? Hoe betalen we nu voor de onzekerheden en risico’s van ons handelen?

Op die vragen probeert ’true pricing’ een antwoord te geven. Je rekent “verborgen kosten” toe aan een product of activiteit en brengt die dan in rekening. Niet een vast % BTW op alles, maar betalen naar schade en impact. Het lijkt me technisch heel ingewikkeld om het echt in te voeren. Maar elk jaar zie ik nieuwe oplossingen op m’n telefoon verschijnen voor dingen die tot voor kort technisch heel ingewikkeld waren, dus waarom zou dit niet kunnen?

Albert Heijn is een proef gestart om mensen bekend te laten worden met true pricing.

Het hele artikel staat op Substack. Benieuwd?

True price bij Albert Heijn